8 września 2015

Owsiankowe Love - 12 powodow dla ktorych WARTO jesc owsianke


Nie masz pomyslu na zdrowe i pozywne sniadanko?...spokojna glowa :) nic sie nie martw, bo wlasnie trafilas w dobre miejsce ;)


Wiem, ze to zagadnienie moze wydawac sie banalne, no bo kazda owsianka to przeciez tylko owsianka  i jaka ona by nie byla to zawsze bedzie smakowac tak samo...czyli wedlug wielu - mdlo albo po prostu tego smaku czuc nie bedzie wcale. A przeciez, WCALE tak nie musi byc :)

Stad tez pomysl na ten krotki wpis, w ktorym to zebralam dla Ciebie kilka moich ulubionych i sprawdzonych propozycji podania owsianki! :)

Jak zapewne wiesz, owsianka stanowi pelnowartosciowy, syty i jednoczesnie dietetyczny posilek, ktorego nie powinno zabraknac w dobrze zbilansowanej diecie. 


12 POWODOW, DLA KTORYCH NAPRAWDE WARTO JESC OWSIANKE

1) Sposrod wszystkich zboz, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w bialko, ale takze wyposazone w najlepszy zestaw aminokwasow. Talerz platkow owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komorkom mozgowym i nerwowym porcje witaminy B6, ktora poprawia pamiec i koncentracje oraz szybsze przyswajanie wiedzy.

2) Witanina B1 i kwas pantotenowy przeciwdzialaja narastajacemu zmeczeniu oraz rozdraznieniu, zarowno podczas wysilku fizycznego, jak i umyslowego.

3) Owies zawiera tez substancje dzialajace antydepresyjnie i likwidujace zly nastroj ( wspomniane witaminy z grupy B, a takze selen i magnez niezbedne dla mozgu i systemu przewodzenia nerwowego).

4) Udowodniono, ze udzial platkow owsianych w codziennej  diecie zapewnia wieksza sprawnosc fizyczna i wytrzymalosc.

5) Dostarcza mnostwa skladnikow odzywczych przy stosunkowo niewielkiej ilosci kalorii.

6) Likwiduje uczucie glodu, wypelniajac szczelnie przewod pokarmowy, co jest zasluga blonnika.

7) Spowalnia oproznianie zoladka, dzieki czemu na dlugo odczuwamy sytosc.

8) Owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, ktore zapobiegaja tworzeniu sie w naczyniach zlogow tluszczowych, czyli chronia przed miazdzyca, a w konsekwencji przed zawalem serca i udarem mozgu.

9) Platki owsiane zawieraja cenne, nienasycone kwasy tluszczowe (NNKT), ktorcy Nasz organizm nie potrafi wytwarzac. 
  • Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. 
  • Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. 
  • Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią.
  • Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.
10) W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest duzo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniacego komorki i spowalniajacego procesy starzenia.

11) Owies, to takze cenne zrodlo flawonoidow, pelniacych role podobna do witamin. Flawonoidow w zbozach jest niewiele, a owies jest wyjatkiem.

12) W rankingu najzdrowszych pokarmow swiata owsianka zajmuje 3 miejsce tuz za owocami palmy acai i czosnkiem.

zrodlo: www.poradnikzdrowie.pl

A wiec, jesli czujesz sie przemeczona i zestresowana, a oprocz tego wstalas dzisiaj z lozka lewa noga, to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko szybko przygotowac jedna z moich propozycji [ patrz nizej :)], aby za chwile moc rozkoszowac sie przepysznym owsiankowym sniadankiem ;)

Nie przedluzajac juz, zabieram sie do pisania :) A wiec do dziela! :)

Na 1 porcje owsianki bedziesz potrzebowac:


  • 1 szklanka mleka (250 ml) 
  • 4 lyzki stolowe platkow owsianych gorskich
  • cynamon do smaku ( wedle uznania, w zaleznosci kto ile lubi) 
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii ( ALBO laska wanilii - opcjonalnie
  • 1 lyzeczka miodu 
Przygotowanie:

Do malego garnuszka wlewasz sklanke mleka i wsypujesz 4 lyzki platkow owsianych. Po czym dosypujesz tyle cynamonu ile uwazasz za stosowne i opcjonalnie kilka kropli ekstraktu z wanilii.Gotujesz ma srednim ogniu, do momentu az platki gorskie zaczna peczniec i znacznie zwieksza swoja objetosc. W razie potrzeby dolej troche mleka, aby platki nie przywarly do garnka. Zawsze pod koniec gotowania dodaje 1 lyzeczke miodu. Dodaje go prawie na samym koncu, aby nie stracil swoich cennych wlasciwosci.

Dodatki:

Jako dodatkow, bardzo czesto uzywam wszelkiego rodzaju bakalii, orzechow, czy tez platkow migdalowych lub wiorkow kokosowych. Jesli chodzi o owoce jakie uzywam to sa to najczesciej owoce sezonowe, ogolnie dostepne w danym sezonie lub to co mam akurat pod reka :) Musze przyznac, ze tego lata moim absolutnym faworytem byly truskawki na przemian albo razem z borowkami amerykanskimi, brzoskwiniami i kiwi ;) nie wiem czemu, ale po prostu mialam bzika na punkcie tych owocow w tym roku ;) No i oczywiscie nie moge tu zapomniec o mieszance zmielonego siemienia lnianego z borowkami acai, goji oraz ziarnami slonecznika.

A teraz nadszedl czas, na to abym przedstawila Ci moich absolutnych faworytow ;) 
Oto oni:


PROPOZYCJA #1

Tutaj, w trakcie gotowania owsianki dorzucilam 3-4 skruszone orzechy wloskie i lyzke stolowa rodzynek. Nastpenie na wierzch posypalam mieszanka zmielonego siemienia lnianego, o ktorym wspomnialam juz wyzej oraz TUTAJ. Na koniec ulozylam truskawki (pokrojone w cwiarteczki)  i borowki amerykanskie we wzorek widoczny powyzej ;)

PROPOZYCJA #2

Do tej propozycji rowniez uzylam 3-4 skruszonych orzechow wloskich, rodzynek oraz gruszki pokrojonej w kosteczke. Dodalam je pod koniec gotowania owsianki, gdy platki zaczely juz peczniec. Natepnie wierzch udekorowalam kawalkami kiwi, zmielonym siemieniem lnianym oraz platkami migdalowymi.

PROPOZYCJA #3

Tak jak w poprzednich dwoch opcjach, tutaj rowniez, pod koniec gotowania dodalam skruszonych orzechow wlsokich, lyzke rodzynek i gruszke pokrojona w kosteczke oraz UWAGA nowy skladnik ;) wiorkow kokosowych. Calosc udekorowalam borowkami amerykanskimi oraz platkami migdalowymi i siemieniem lnianym - tak jak to widac na zalaczonym obrazku :)

PROPOZYCJA #4

Tutaj owsianke ugotowalam wedlug przepisu podstawowego, ktory podalam Ci na samym poczatku. Jedynie dodalam troche cynamonu i kilka kropli esencji wanilii. Poszalalam tu troche z dekoracja i uzylam truskawek, brzoskwin i kiwi pokrojonych w plasterki oraz borowek amerykanskich. Na koniec posypalam wszystko lyzeczka siemienia lnianego.

PROPOZYCJA #5

Tutaj natomiast do przepisu podstawowego dodalam po 1 lyzce otrebow zytnich i wiorkow kokosowych oraz rodzynek i ugotowalam. Po wylozeniu na talerz, calosc posypalam 1 lyzeczka mojej mieszanki siemienia lnianego zmielonego z borowkami goji i acai. Na koniec ulozylam smiley, happy face z kawalkow kiwi, nektarynek i borowek - jak widac na zalaczonym obrazku ;)

PROPOZYCJA #6

Ta propozycje wykonalam dzisiaj rano na sniadanie ;) do wersji podstawowej dorzucilam tylko 1 lyzke rodzynek, a nastepnie posypalam siemieniem lnianym i udekorowalam plastrami brzoskwini i kiwi, ktore ulozylam w rozete ;) na koniec posypalam platkami migdalowymi i gotowe!

Smacznego! :)

Moja corka uwielbia owisanke, a szczegolnie gdy udekoruje ja owocami ulozonymi w nietypowy wzorek ;) Mowi wtedy, ze : " mamusiu, psepysne to jest! " ;) Jej ulubionym owocami sa bez dwoch zdan borowki i truskawki, ale ogolnie rzecz biorac to nie jest ona wybrednym dzieckiem bo smakuja jej doslownie wszystkie owoce ;) 

Koniecznie wyprobuj te propozycje, a gwarantuje Ci, ze nie pozalujesz swojego wyboru ;) 

Ciekawi mnie co u Ciebie najczesciej gosci na sniadanie? Napewno masz swoje sprawdzone przepisy, ktore nagminnie stosujesz w swoim jadlospisie sniadaniowym?  Jesli tak, to koniecznie podziel sie ze mna nimi tu na blogu i zostaw komentarz pod postem. 
Jestem otwarta na wszelkie nowosci i chetnie je wyprobuje ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram

Etykiety