20 sierpnia 2015

Moja " Wariacja na temat leczo"


Dzisiaj, mam dla Ciebie krotki wpis z przepisem na " Potrawke a la leczo" ;-) 
Az w koncu stwierdzilam, ze mam na nie tak nieodparta ochote, ze juz nie moge czekac i po prostu nie zastanawiajac sie ani chwili dluzej zaczelam je pitrasic.Juz od jakiegos czasu " chodzilo" za mna to danie, ale poniewaz moj maz nie specjanie za nim przepada, to odkladalam w czasie jego przyrzadzenie na pozniej i pozniej...


Oczywiscie nadal majac na uwadze to, ze moj maz nie za bardzo lubi tradycyjne leczo z wolowinka i kielbaska ( co jest bardzo dziwne, bo kielbase to on wrecz uwielbia), zamienilam owe dwa "felerne"  skladniki na.....kurczaka(!) Reszta skladnikow z tradycyjnego lecza pozotala dokladnie taka sama, ale zeby bylo ciekawiej i zdrowiej ;) to dodalam jeszcze czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki. Sposob w jaki je podalam tez moze roznil sie troszke od  tego tradycyjnego, gdzie leczo podaje sie samo bez zadnych dodatkow. W moim wydaniu, potraktowalam je jako dodatek do makaronu pelnoziarnistego lub kaszy gryczanej. Musialo to zmylic mojego meza na tyle, ze zjadl wszystko ze smakiem i jeszcze wkladal sobie dokladke :) W ten o to sposob powstala moja wlasna, zdrowsza ( powiedzialabym ze i nawet smaczniejsza)  wersja tej potrawy, ktora lubie nazywac : 
" Wariacja na temat leczo" albo " Potrawka a la leczo" ;)
A teraz powiem Ci dokladnie czego potrzebujesz aby je przygotowac.

Potrzebujesz [ na 4 porcje ]:



  • 1 duza cebula ( pokrojona w poltalarki )
  • 2 sredniej wielkosci cukinie ( pokrojona w poltalarki)
  • 1 puszka pomidorow w puszce ( 400 ml) 
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 400ml)
  • 1  mala puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona ( w kosteczke) 
  • 1 papryka zolta ( w kosteczke) 
  • 2 piersi z kurczka ( sredniej wielkosci)
  • 2 -3 zabki czosnku drobno posiekane
  • pol malego czerwonego chili ( drobno posiekane w kosteczke)
  • sol + pieprz,
  • papryka mielona slodka
  • kilka listkow swiezej bazylii
  • oregano 
  • i inne przyprawy ktore uwazasz za stosowne ( np.ziola prowansalskie )
  • oliwa z oliwek do smazenia
Przygotowanie:

Na rozgrzana patenie z 1 lyzka oliwy z oliwek wrzucam uprzednio pokrojona w poltalarki cebule i od razu dodaje troche soli morskiej. Spowoduje to, ze cebula ladnie mi zmieknie i nie przypali sie. Podsmazam ja do momentu, az sie zeszkli, a nastepnie przekladam do salaterki i odstawiam na pozniej.

Nastepnie na petelnie wrzucam kurczaka uprzednio pokrojonego w kosteczke i juz na patelni do smaku doprawiam go sola i pieprzem, mielona slodka papryka i oregano. Smaze go do momentu, az uzyska zloty kolor.Potem dorzucam do niego cebulke, ktora wczesniej zeszklilam, pokrojone cukinie oraz obie papryki i podsmazam 5 - 10 minut az troche zmiekna. Nastepnie, kolejno dodaje czerwona fasole i kukurydze ( oczywiscie wczesniej odsaczone i oplukane) oraz pomidory, czosnek i posiekana papryczke chili. Mieszam wszystko razem i dusze pod przykryciem na malym ogniu kolejne 10-15 minut, do momentu az warzywka troszke zmiekna. Poczym, do smaku dorzucam listki swiezej  bazylii, doprawiam oregano, ziolami prowansalskimi, slodka papryka oraz sola i pieprzem. Wszystko mieszam, probuje i jesli jeszcze potrzeba to doprawiam troche sola i pieprzem czy przyprawami, ktorych uwazam ze brakuje.Doprawiacie wedle wlasnego uznania, tak aby Wam smakowalo i...GOTOWE! 

Propozycje Podania: 


1) Z makaronem pelnoziarnistym, ugotowanym wedlug instrukcji podanej na opakowaniu.




2) Z kasza gryczana, posiekana natka pietruszki, orzeszkami pini i odrobina startego parmezanu



Jest to danie obiadowe, ktore nie tylko stanowi naprwde syty i pelnowartosciowy posilek, ale rowniez dostarczy Twojemu organizmowi mnostwa sily i energii, na to aby stawic czola wszelkim przeciwnosciom losu ;)


Zycze smacznego! Mam nadzieje, ze wyprobujesz ten przespis przy najblizszej okazji. Koniecznie podziel sie swoimi wrazeniami ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram

Etykiety