17 sierpnia 2015

Jajecznica w wersji light

W dzisiejszym krociotkim poscie chcialabym polecic Ci naprawde szybki przepis na jajecznice w wersji light.  Posilek ten sprawdzi sie przede wszystkim jako pierwsze lub drugie sniadanie albo lekkostrawna kolacja. Bedzie ona rowniez stanowic swietny posilek potreningowy, ktory dostarczy Ci nie tylko utraconej energii, ale i mnostwa wartosci odzywczych tak niezbedznych, szczegolnie po intensywnym wysilku fizycznym.Przygotowanie tego jakze prostego jedzonka nie powinno zajac Ci nawet pol godziny.
A wiec do dziela! :)


Potrzebujesz [ na jedna porcje ]:
  • 2 cale jajka
  • 1/4 szkl.mleka
  • 1 lyzka posiekanej natki pietuszki
  • pol ( malej) czerwonej papryczki chili 
  • oliwa z oliwek ( 1 lyzeczka) 
  • sol + pieprz 
  • 2 kromki chleba zytniego pelnoziarnistego  
Do dekoracji:
  • plasterki pomidora
  • rzezucha

Przygotowanie:

Na malej patelni rozgrzewam oliwe z oliwek i wrzucam pokrojona w drobna kosteczke papryczke chili i doslownie przez chwile podsmazam, a nastepnie zdejmuje z patelki na talerzyk. Na ta sama, teraz aromatyzowana oliwe (w razie potrzeby dodaje jeszcze troszke oliwy), wbijam dwa jajka, doprawiam sola i pieprzem oraz dolewam 1/4 szkl.mleka i mieszam wszystko szybciutko. Gdy moja jajecznica zaczyna sie juz scinac, wtedy dorzucam posiekana natke pietruszki ( ok.1 lyzke stolowa) i nadal mieszam, az uzyskam ulubiona konsystencje jajecznicy. Potem juz tylko przekladam ja na kromki chleba zytniego i posypuje uprzednio lekko podsmazona papryczka chili. Na to ukladam plasterki pomidora i dekoruje rzezucha i... GOTOWE!

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram

Etykiety